Video strana

Ishrana je više od hrane

Previše informacija o ishrani koje nam stižu spolja ućutkale su sigurnog vodiča koga svi imamo unutar sebe i koji sa sigurnošću zna kakva je hrana najbolja za nas. Samo mu treba dati šansu i poslušati ga.

 

Stres i ishrana

Mnogima je poznata preporuka da ne treba sedati za sto ukoliko smo uznemireni ili nervozni, a evo razloga.

 

Zašto je važno jesti polako

Postali smo zavisni od brzine. Živi se brzo, misli se brzo, radi se brzo. Jede se brzo. Osećaj da nam vreme neprestano izmiče delom dugujemo povišenom kortizolu, jer je jedna od njegovih karakteristika upravo da iskrivi percepciju vremena i stvori utisak da ga nemamo dovoljno. To je odlično u situaciji kada treba da izmaknemo nekoj opasnosti i kada je brza reakcija neophodna. Ali ako se taj osećaj ponavalja iz dana u dan, tada smo u neprestanoj trci sa vremenom, suočavajući se sa stresom čak i onda kada zaista nema razloga za to. Zato bi bilo dobro da se podsetimo ritmova koji su bliskiji našoj fiziologiji, a jedan od njih je da našu hranu jedemo polako.

 

Naporne vežbe i izgladnjivanje

U ovoj mini-seriji o stresu reč je o izvorima stresa kojih često nismo svesni. U njih se svakako mogu svrstati i naporne vežbe, ukoliko se rade bez osećaja zadovoljstva, ali i značajno smanjen unos hrane, pa ono što smatramo efikasnom strategijom za mršavljenje zapravo postaje prepreka zbog koje se teže dolazi do željenih rezultata.