Aleksandra Sekulić

Zovem se Aleksandra Sekulić, po profesiji sam nutricionista-dijetetičar. U svet zdrave ishrane sam stupila pre gotovo 30 godina , kada sam ostala bez jednog bubrega. Tada sam shvatila da moja do tada nezdrava ishrana treba da se menja ukoliko hoću da sačuvam svoje zdravlje i u zrelim godinama. Iz ove perspektive odgovorno tvrdim da je to bila dobra odluka.

Tema ishrane mi je postala vrlo zanimljiva, pa sam poželela profesionalno da se bavim ovim poslom. Prvo sam završila studije koje su mi donele zvanje nutricioniste-dijetetičara, a zatim i trening iz psihologije ishrane.

Radila sam kao stručna saradnica Idea organic prodavnica od njihovog otvaranja, a 2022. godine profesionalni put me je odveo do Azerbejdžana, gde radim u okviru svetski poznatog wellness Chenot koncepta. Mogućnost da radim na najsavremenijem DEXA aparatu koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju merenje telesnog sastava mi je potaknula dodatno interesovanje za metabolički sindrom, a posebno insulinsku rezistenciju. Radeći sa internacionalnim gostima, očigledno je do koje mere smo u isto vreme svi i slični, ali i različiti.

Nakon svih ovih godina u svetu ishrane, navela bih šta su osnove mog rada:

Pristup ishrani iz šire perspektive

Nije važna samo hrana koju jedemo, već i zašto jedemo to što jedemo, naše ponašanje u vezi hrane, individualne razlike. Verovatno ste primetili da tačno znate šta treba, a šta ne treba da jedete, pa se toga ne pridržavate, ne znajući zašto je tako. Upravo o tome je reč, dakle radimo na ishrani, ali i na ostalim elementima neophodnim za uspešan rezultat. To je lep spoj posla nutricioniste i koučinga u psihologiji ishrane.

Zaobilazimo gotove jelovnike

Ne postoji bolji nutricionista kojeg možete pitati za mišljenje od Vas samih, a ja sam na tom putu vodič koji će vam ukazati na moguća rešenja. Konkretno, to znači da ću vam predlagati razne namirnice, razgovaraćemo o mogućim varijantama obroka tokom dana, ali bez odštampanog jelovnika u kome će pisati šta tačno treba da jedete. Kada dobijete gotov jelovnik, koliko god da je dobar, oslanjate se na informacije koje dolaze spolja, zapostavljajući sopstveni osećaj šta Vam odgovara, a šta ne.  Cilj je da se ovaj osećaj prepozna i neguje. Moja uloga je  je da Vam taj posao olakšam.

Zaboravite zabranjene i dozvoljene namirnice!

Zaboravite na restrikcije, istražite mogućnosti. Sve dok vam je fokus na hrani koju ne smete da jedete, imaćete onaj teskobni osećaj odricanja. Ali kada shvatite koliko vam neka hrana čini dobro, sami ćete poželeti da je imate redovno na jelovniku. A kada to sami shvatite, tada ćete promenu doživeti kao nešto dobro, ne kao nešto na šta ste prinuđeni. Dakle, fokus je na mogućnostima.

Greške i pokušaji su sasvim u redu

Promena načina ishrane je proces, ne cilj. Potrebno je vreme, neophodno je strpljenje, vrlo je teško preko noći promeniti navike koje su praktikovane godinama. Dajte sebi dovoljno vremena za promenu. Deo koji pripada meni jeste da Vam budem podrška na tom putu.

 Dobrodošli!