Koji program ishrane koristite u svom radu?

Kako je svaki čovek priča za sebe, tako svakome godi drugačiji način ishrane. Zbog toga ne koristim jedan određen program, već svakom ponaosob prilagođavam preporuke koje dajem. Poenta je upravo u tome da se oslobodite od nekog posebnog programa koji će važiti zanavek, već da naučite da u svakodnevnom životu i najrazličitijim situacijama prepoznate šta je najbolje za vas.

Da li sastavljate jelovnike?

Suština zajedničkog rada je da pratite svoje telo i sami dolazite do otkrića koja hrana vam najviše godi, kakav ritam ili učestalost obroka. Ne postoji bolji nutricionista kojeg možete pitati za mišljenje od vas samih, a ja sam na tom putu poput vodiča koji če vam ukazati na moguća rešenja. Konkretno, to znači da ću vam predlagati razne namirnice, razgovaraćemo o mogućim varijantama obroka tokom dana, ali bez odštampanog jelovnika u kome će vam stajati tačno određena vrsta i količina namirnica. Smatram da je nedostatak pristupa sa gotovim jelovnicima činjenica da se tu oslanjate na informacije spolja, a prava promena uvek počinje iznutra. Cilj je da savladate veštinu slušanja signala koje vam šalje  vaše sopstveno telo.

Da li ću brojati kalorije i meriti obroke tokom zajedničkog rada?

Iako je korisno poznavati kalorijsku vrednost namirnica, neopravdano je na njoj zasnivati strategije u ishrani jer dve namirnice mogu imati potpuno istu kalorijsku vrednost, ali sasvim drugačiji metabolički efekat. Zbog toga se fokusiramo na kvalitet hrane. Veličina obroka jeste važna, ali do nje dolazimo bez merenja koje može biti opterećujuće.

A da vi meni ipak tačno kažete šta ja da jedem…

I ovo ponekad čujem, pa iako nije pitanje, htela bih reč-dve o tome. Mnogo je mojih sjajnih koleginica i kolega nutricionista koji rade na drugačiji način i verujem da će oni rado izaći u susret vašim očekivanjima, ako želite sastavljen jelovnik ili preciznu količinu i vrstu namirnica.

Da li ste vi psiholog?

Ja sam nutricionista-dijetetičar sa treningom iz psihologije ishrane. To znači da je kod poremećaja ishrane kao što su anoreksija i bulimija neophodno potražiti pomoć psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra.

Kakve rezultate mogu da očekujem?

Očekujte da više volite sebe, da imate više energije i da stvarate pozitivan odnos prema životu, zdravlju i svom telu. Tek tada dolazi na red gubitak kilograma. Jer zapravo, gubitak kilograma i jeste želja mnogih kako bi se dobro osećali u svojoj koži. Međutim, ako samo izgubite kilograme, može da usledi osećanje straha da će se kilogrami vratiti i onda ste postigli prvobitni cilj, ali imate novo opterećenje. Zbog toga uvek naglašavam da je ova vrsta rada još jedan put ka ličnom rastu i razvoju.

Po čemu ste drugačiji od ostalih nutricionista?

O razlici između klasičnog pristupa nutricioniste i načina na koji ja radim možete pročitati u sledećem tekstu.