16/8 je strategija kod koje se u periodu od 24 sata 8 sati unosi hrana, a tokom 16 sati se ništa ne jede, osim što se pije voda. Predstavlja jednu od varijanti povremenog ili isprekidanog posta (Intermittent fasting), a specifična je jer se relativno lako postiže, a ima odlične efekte na metaboličko zdravlje – uspostavlja se bolja kontrola šećera u krvi, veća je osetljivost na insulin, snižava se krvni pritisak i lakše se gube kilogrami (uz još mnogo drugih povoljnih efekata). Program se sastoji od 4 radionice koje će se održavati jednom nedeljno, a na svakoj od njih ćemo savladati nove korake koji će nam pomoći da se oslobodimo osećaja zavisnosti od hrane, da stavimo pod kontrolu svoju glad, pomoći će nam da se osećamo lakše, poletnije, sa više energije, pri čemu će vitkija linija biti posledica, a ne cilj koji opterećuje. Dobićete uputstva koja će vam pomoći da trajno promenite svoje navike u ishrani.

 

Prva radionica: 16.06.2020. u 19h

Fiziologija koja radi za nas

Učimo kako funkcioniše naša fiziologija da bismo je usmerili u pravcu u kojem želimo da ide. Upoznajemo se sa dva mehanizma za dobijanje energije, jedan iz masti, drugi iz ugljenih hidrata, kako naše telo funkciniše kada ima hranu, a kako bez hrane, šta je ketoza, a šta autofagija, kakve koristi imamo od ovih procesa kada je zdravlje u pitanju i zašto uz te procese lakše mršavimo.

 

 

Druga radionica: 23.06.2020. u 19h

Upoznajte svoju glad

Glad je neugodna senzacija koju ne volimo da osetimo, bar ne tako da traje. Zbog nelagode koju izaziva, mnogi je izbegavaju ili je se plaše, pa je glad najveći kamen spoticanja za mnoge koji su često na dijetama. Pričamo zbog čega se glad javlja u različitim oblicima, šta se dešava sa osećajem gladi dok postimo, da li se glad može „prevariti“ i da li je moguće da se sprijateljimo sa ovim osećajem. Takođe saznajemo na koji način hormoni imaju uticaja na osećaj gladi i sitosti i kako na te hormone možemo da utičemo. I još nešto bitno: kako da uočimo emocionalnu glad. Ovo je kjlučna lekcija koju kad savladamo – shvatimo da je glad kao čarobnjak iz Oza – izgleda strašno samo dok se ne upozna.

 

Treća radionica: 30.06. 2020. u 19h

Kako organizujemo ishranu u periodu kada jedemo

Govorimo o praktičnim aspektima: koliko obroka, koje namirnice, kada jedemo, koliko jedemo i koliko je važan tajming u rasporedu obroka. Period kada ne jedemo je vrlo jednostavan: pijemo samo vodu. Sada stavljamo u akciju ono što smo naučili o dva sistema za dobijanje energije i shvatili smo da glad više nije tako strašna.

Četvrta radionica: 07.07.2020. u 19h

 

Više od hrane

Osvrnućemo se na to kako emocije, uverenja i misli utiču na naš odnos prema hrani, koliko je važna ljubav prema sopstvenom telu i nega sebe. Videćemo zbog čega je dobro da što ređe u svakodnevnom govoru koristimo termine kao što su: dijeta, restrikcija, zabranjene namirnice, dozvoljene namirnice, dobra hrana, loša hrana, šta smem, šta ne smem. Sagledavamo izazove sa ishranom iz nove perspektive i povezujemo ih sa ličnim razvojem. Na ovoj radionici podelićemo utiske i iskustva stečena tokom prethodnog meseca.

Kome je program namenjen: osobama koje žele da usvoje povremeni post, a imaju izazov sa viškom kilograma.

***************************************************************************************************************************

Program vodi Aleksandra Sekulić, nutricionista-dijetetičar i konsultant u psihologiji ishrane (i pasionirani praktičar 16/8 strategije). Svaka radionica traje 90 minuta i u svakoj ćete dobiti praktična uputstva i domaće zadatke za periode između druženja. Ponesite svesku i nešto za pisanje kako biste hvatali beleške kada vam se učini da je nešto važno. Spremite pitanja, imaćemo diskusiju i razmenu iskustava, što će biti veoma korisno za sve učesnike.

Maksimalan broj učesnika u grupi je deset.

Promotivna cena za jednomesečni program: 5.000 RSD.

Prijave putem kontakt forme ili na telefon (Viber, Whatsapp) 069 25 44 393

 

[contact-form-7 id=”587″ title=”Koučing”]