čokolada

Džank nauka prelivena čokoladom

Videli ste poslednjih meseci naslove o mršavljenju uz čokoladu? O timu nemačkih naučnika koji su otkrili da mršavite brže za 10%  ako uz low-carb način ishrane pojedete tamnu čokoladicu dnevno? E pa bila je nameštaljka. Čista.

Mnogi svetski mediji preneli su vest o studiji u kojoj je potvrđeno  kako čokolada olakšava mršavljenje, pozitivno utiče na nivo holesterola i generalno doprinosi da se osećate dobro. Studiju je vodio izvesni Johannes Bohannon, Ph.D, direktor istraživanja na „The Institute of Diet and Health“.

Preraspoređena istina

Ispostavilo se da je Johannes Bohannon zapravo John Bohannon, novinar, i zaista jeste Ph.D, samo iz oblasti molekularne biologije bakterija. „The Institute of Diet and Health“  je tek vebsajt. Što se studije tiče, ona jeste sprovedena tako kako je napisano, i statistički značajni benefiti čokolade mogu se naći u podacima studije, ali – usled velikog broja parametara merenih na malom uzorku ispitanika. Kako autor tvrdi, u pitanju je zapravo jedno tipično istraživanje na polju ishrane i školski primer stvarno loše nauke. Prava istina je da su rezultati sasvim beznačajni, i da su tvrdnje koje su zapalile medije potpuno neosnovane, a zasnovane su na interpretaciji studije koja bi se mogla uporediti sa, recimo,  gledanjem u šolju.

Razlog zbog kojeg je preduzeta cela akcija jeste nemački  dokumentarac koji ovih dana treba da bude objavljen, a koji govori o tome na koji način se loša nauka pretvara u pompezne naslove po medijima kada su dijete u pitanju. Najbolji način da se dokaže kako tu stvari funkcionišu jeste neposredno učestvovati u priči. Tako je nastala ideja o studiji, koja je zatim stvarno sprovedena i jedina neizvesnost je bila da li će studiju prihvatiti naučni časopisi, jer ko se iole razume u materiju videće da tu nešto debelo nije u redu, počevši od toga da se teško bilo šta može izgooglati o Johannesu Bohannonu i njegovom institutu, pa je bilo poželjno izbeći stručnu recenziju. Studija je poslata na adrese 20 časopisa i ostalo je da se čeka šta će se dogoditi.

U roku od 24 časa rad je primljen u više njih. Uopšte nije bilo stručne recenzije. Jedan od direktora na čiju adresu se stigao rad uputio je email „Johannesu“ kako su priredili „izuzetan rukopis“ koji će se za 600 evra pojaviti u njihovom glavnom časopisu. I premda uredništvo tvrdi kako svaki članak podleže rigoroznoj kontroli, u navedenom nije promenjena niti reč.

Sa prihvaćenom i objavljenom studijom, došlo je vreme za PR i proverene  trikove koji će obezbediti pompezne naslove. Glavni adut je zapravo lenjost novinara da sami ozbiljnije istražuju, pa je napravljeno atraktivno saopštenje za javnost  sa svim potrebnim elementima koji ističu ključne tačke studije, tako da nema ni potrebe da se studija čita, jer copy-paste sasvim lepo završava posao. Čak su napravljeni i video klipovi o mršavljenju i čokoladi da cela priča bude sočnija.

Uskoro se vest zavrtela, a kako i ne bi. Nije li lepo poverovati kako se od čokolade mršavi, a posebno kad to nauka potvrdi.

A najinteresantnije od svega jeste što su najlogičnije kritičke komentare u vezi studije uputili – čitaoci.

Šta je poenta priče?

Ispostavilo se da i nauka, kao i hrana, može da bude džank. Opasnost od širenja takve nauke leži upravo u rastućem biznisu akademskog izdavaštva, pre svega u „open access“ naučnim časopisima gde  kriterijumi za prijem radova nisu rigorozni onako kako bi trebalo da budu, čemu je ova priča očigledan primer. I nije slučajno što je baš John Bohannon pozvan da sarađuje na dokumentarcu, jer se on ovom temom već bavio. Drugi problem je što i najozbiljniji istraživači na polju ishrane priznaju kako su često rezultati studija potpuno zbunjujući. Da ne pričamo o različitim tumačenjima jednog te istog papira. I na kraju imamo novinare uvek željne atraktivnih priča pompeznih naslova, novih magičnih dijeta i ogromnog broja čitalaca. U zbiru dobijemo čitavu džuglu potpuno kontradiktornih informacija.

Moram na kraju da spomenem još jednu važnu stvar: ovde uopšte ne pokušavam da kažem kako je tamna čokolada loša. Ni slučajno. To uopšte nije tema. Tema je poziv svima koji ovo čitaju da svoj kritički um uvek drže budnim i da ne prihvataju da je sve što se servira kao naučno dokazana istina, zaista naučno dokazana istina u ime koje svi beli mantili širom sveta sa odobravanjem klimaju glavom. Previše je nepoznanica u pozadini da bismo rezultat koji nam se servira nepobitno prihvatali kao tačan.

A nama je u prirodi da se upecamo na ono što nam se sviđa. Pa kad dobijemo „naučnu“ potvrdu da se mršavi od čokolade, sami smo u svojim očima nekako – bolji, odnosno – manje grešni  zašto što se tu i tamo zaletimo na srebrnkasti staniol. Tako da, ako se i desi da ste poverovali u priču, nemojte to sebi da zamerite. A ako za ovu studiju niste ni čuli, ipak je se setite kada sledeći put budete privučeni naslovom koji obećava vitak stas na upravo dokazan i potvrđen način.

Članak u kome John Bohannon detaljno opisuje čitavu priču pogledajte OVDE

Similar Posts

Vaši komentari su uvek dobrodošli, podelite Vaš mišljenje o temi