zdrava-dijeta

Svaki put počinje prvim korakom

U nameri da sačuvamo zdravlje ili izgledamo bolje često zapnemo tačno na mestu sa koga treba da krenemo. Naravno, svi znamo da se obično  kreće “od sutra” ili “od ponedeljka”, a istina je da je bilo koje vreme dobro da se sa promenama počne – što pre investiramo u svoje zdravlje, pre ćemo stići do rezultata. Važno je shvatiti da se ne moramo odreći svega što volimo i da treba praviti male korake kojima se isto tako može stići do cilja iako ne prelaze po sedam milja.

 Za početak:

  •  Preispitajte svoje izbore u ishrani i načinu života

Pokušajte da posmatrate sebe sa strane. Koliko često jedete, šta jedete i pijete i zašto to radite. Da li vam se dešava da jedete kada vam je dosadno, ili ste nervozni. Ili možda kupite neku brzu i nezdravu hranu kada nemate vremena za spremanje obroka. A onda to zapišite. Iako ovo zapisivanje deluje malo zahtevno, posle samo nekoliko dana može pružiti prilično realan uvid u navike u ishrani. A par dana pisanja i nije tako strašno ako znamo šta je cilj. I to je drugi važan korak:

  •  Postavite ciljeve

Definišite tačno šta želite. Možda je to manji broj kilograma, niži holesterol u krvi ili niži krvni pritisak. Šta god da je u pitanju, prilikom definisanja cilja budite realni. Promene ne moraju da znače potpuno odustajanje od onoga što volite. Manje porcije, drugačiji načini pripreme obroka i više kretanja uvek mogu ostaviti prostora da povremeno uživate u nekom slasnom zalogaju.

  •  Napravite plan promena

Cilj “hraniću se zdravije” može delovati prilično neodređeno. Zbog toga bi bilo dobro podeliti ga na više manjih, konkretnih ciljeva, a zatim odrediti korake za njihovo ostvarenje. Na primer: Cilj – manje nepoželjnih masnoća u ishrani. Koraci – izabrati kuvan krompir umesto prženog i prženje kao način pripreme zameniti nekim drugim. Ili ako je cilj uključiti više povrća u svakodnevnu ishranu – uvek dodati svežu salatu uz ručak.

  •  Budite strpljivi

Ovo spada u teži deo priče. Postepene promene zahtevaju vreme, strpljenje i posvećenost. Veliki broj ciljeva koji se odnose na zdravlje zahtevaju trajne promene. Držite se svog plana, uprkos svemu. Rezultati sigurno neće izostati.

  •  Pratite svoj napredak

A ako se baš i desi da totalno skrenete sa puta, ništa zato. Krenite ponovo. Važno je da idete napred.

  •  Potražite pomoć profesionalca ako je potrebno

Ako vam se učini da ne možete sami, profesionalna podrška može učiniti mnogo.

  •  Nagradite sebe

Put promene nije jednostavan i zaslužuje priznanje. Nagradite sebe nečim zbog čega ćete se osećati lepo.

  •  Preispitajte plan na svakih mesec ili dva

Povremeno uporedite napredak koji ste napravili sa ciljevima koje ste postavili. Možda ćete ciljeve donekle korigovati ili čak postaviti nove.

Važno je shvatiti da ne morate (niti možete) biti savršeni. Da li ćete grešiti? Hoćete. Da li zbog toga treba odustati? Naravno da ne treba. Svaki pozitivan pomak koji napravite dodaće mali teg na tas zdravlja. A nakon mnogo takvih malih tegova, ovaj tas će prevagnuti,  što nam i jeste cilj.

zdrava-hrana

Similar Posts

Vaši komentari su uvek dobrodošli, podelite Vaš mišljenje o temi